Säkerheten i Thailand

Information om säkerhetsläget och andra saker man bör tänka på informarerar UD och Sveriges Ambassad i Bangkok om på www.swedenabroad.com. Det kan vara bra att besöka webbplatsen innan resan och skaffa sig den information som behövs.

Det politiska läget i Thailand
Militärkupper är vanliga i Thailand och enligt den svenska ambassaden går det inte att utesluta att det kan uppstå eventuella oroligheten p.g.a. den politiska utvecklingen just nu. Under senaste åren har detta påverkat flygplatserna i bl.a. Bangkok. Generellt sätt är säkerhetsläget inget man beöver oroa sig över om man har tänkt att flyga till Thailand för att enbart besöka dom kända turistorterna.

Det har gått ut rekommendationer till svenskar att vara uppmärksamma på vad som rapporteras i lokal media, att undvika större folksamlingar och då främst demonstrationer. Det har detonerat flera bomber i Bangkok under den senaste tiden, dock har människor endast skadats allvarligt vid en av bomberna. Inget tyder på att turister skulle vara mål för dessa attentat. Myndigheterna i Bangkok har dock varnat för att det finns en risk för fortsatta attentat i framtiden.

Läget i södra Thailand
UD avråder till resor som inte är nödvändiga till fya provinser i söder nära Malaysia, Narathiwat, Songkhla, Yala och Pattani. Enligt Svenska Ambassaden bör man undvika att fördas över gränsenområdet till Malaysia.

Tafiken i Thailand
I Thailand råder en helt annan trafiksituation. Man bör vara mycket försiktig när man gå längs vägar eller om man själv kör ett fordon. Om en turist hamnar i en olycka med en thailändsk medborgare får nästan undantagslöst tuisten skulden fårn myndigheterna. Om man hyr bil, motorcykel eller moped bör man inte lämna in passet, möjligtvis en passkopia. Tänk på att det är vanligt att fordon i Thailand inte är försäkrade.

Thailands natur
Den vanligaste dödsorsaken på Phuket bland turiste är drunkning. Under monsunpeioden från maj till oktober råder kraftiga strömmar längs kusten. Även under högsäsong bör man vidta försiktighet och uppmärksamma som flaggsignaler som kan sitta uppe på större stränder. Efte tsunamikatastrofen har man på många ställen upprättat varningssystem för jordbävningar under havsytan, även evakueringsplatser finns anvisade på många ställen.

Comments are closed.