Koh Lipe

I närheten av Koh Tarutao i Satunprovinsen ligger ön Koh Lipe. Tarutao National Marine Park bestå av över 70 öaar, Koh Lipe är en del av nationalparken och ligger i en grupp om 10 öar. Dom flesta öarna kan besökas över dagen, den största ön i närheten är Koh Adang och där finns ett par bungalows att hyra.

Det finns tre större stränder på Koh Lipe. Pattaya Beach är omskriven som en av världens vackraste, här finns många boendealternativ. Sunrise Beach har ett par resorts och även en liten by med sjözigenare. Sunset Beach är lite mindre och har bara ett fåtal bungalowuthyrare.

Det finns ett par dykcenter på Koh Lipe som arangerar dagliga dykutflykter i närheten. Chabang är en av dom vackraste dykplatserna med klippformationer på omkring 16 meters djup. 8 Mile Rock är för dom mer erfarna dykarna då dykningen är på 16-40 meter, här ser man ofta leopardhajar och mantor. Vill man se ett 10 år gammalt och mer eller mindre intakt vrak från en fiskebåt är det vid Yong Hua man ska dyka, detta är dock för avancerade dykare då det lägsta djupet på ca 35 meter. Andra populära dykplatser är Koh Sawang och Honey Island.

Från november till maj går det dagliga färjor till Koh Lipe till Pak Bara, Langkawi i Malaysia, Koh Lanta, Trang, Koh Hai (Koh Ngai), Koh Muk och Koh Bulon. Dom flesta båtarna går från Pak Bara en bit utanför Satun. Resan från Hat Yai, som är den närmsta flygplatsen, till Pak Bara tar knappt 3 timmar. Ett ofta enklare alternativ är att flyga till Trang, och sedan ta buss eller taxi till Pak Bara. Flyg till Trang går från bl.a. Bangkok.

Comments are closed.